Baksidestexten:
NAVIGATION I MÅNGFALDEN är en essäbok med berättelser från platser i världen där äventyret är en del av det dagliga arbetet. Vi får följa författarens omtumlande upplevelser varvade med djupborrande analyser. Han går omkring bland döda kroppar i Rwanda och reflekterar över ondskans problem. Han besöker det slutna Nordkorea och inser att brist på kulturkrockar leder till kulturell inavel. Vandringar i bergen i Nepal med mulåsnor och maoistrebeller inspirerar till att söka grunden för demokratin. I Sudans öken räddas han av ett «mirakel», vilket leder till funderingar kring tro och vetenskap. Boken utmynnar i en kraftfull appell för ett mer verklighetsförankrat bistånd till fattiga länder.
Antal sidor: 115
Innehållsförteckning
1. Den totala cynismen (Rwanda)
2. Vi och de (Rwanda)
3. Att bygga förtroende (Kenya)
4. Kulturell inavel (Nordkorea)
5. Hur man älskar freden (Sri Lanka)
6. Kartan och sinnevärlden (Tanzania)
7. Tro och förnuft (Sudan)
8. Öppenhet och utveckling (Nepal)
9. Två gånger två (Kina)
10. Ned på jorden (Kenya)
11. Fåren och getterna (Namibia)
12. Till eftertanke
13. En ideell logik
«Det är en vis man som skriver och hans visdom är ofta lätt att överföra på vardagslivet i Sverige.»
– MIKAEL MOGREN i Kyrkans Tidning (Se nedan)
«Fast någon vanlig tekniknörd är han inte, snarare en humanist, filosof och teolog.
[...] Stefan Löfven, ge din biståndsminister den här boken!»
– STEFAN EDMAN i Bohusläningen (Se nedan)
Recension i Kyrkans Tidning:
Visa ord om kulturmöten
Erik Pleijel är en civilingenjör som sedan 1992 arbetat i utvecklingsländer med frågor om vattenförsörjning. Utifrån mycket konkreta händelser reflekterar han om möjligheter och avarter i kulturmöten. Ofta är det humoristiska glimtar, som när byborna vid Nilens strand klagade på vattnet i den nya brunnen. De menade att det smakade konstigt och saknade många nyttiga näringsämnen eftersom det var klart och inte grumligt som det vatten de alltid hämtat ur floden.
Pleijels bakgrund är gediget kyrklig från uppväxtåren i föreståndarbostaden på Åh stiftsgård. Ur sina erfarenheter från livet reflekterar han om bistånd, filosofi och kristen tro på luthersk grund. Det är en vis man som skriver och hans visdom är ofta lätt att överföra på vardagslivet i Sverige.
Mikael Mogren
Kyrkans Tidning, 34-2014
Utdrag ur krönika i Bohusläningen
Kan en människa fördummas av sin intelligens?
Ja, svarar Erik Pleijel i sin essäbok «Navigation i mångfalden». Med rötter på Åh stiftsgård i Ljungskile har han under drygt tjugo år arbetat med att borra brunnar, reparera vattenledningar och installera pumpar runtom i världen där människor törstar och saknar den mest elementära sanitet. I flyhänta, bitvis dramatiska texter tar han oss med till det folkmordsdrabbade Rwanda, inbördeskrigets Sri Lanka och ett absurt igenbommat Nordkorea. [...]
Fast någon vanlig tekniknörd är han inte, snarare en humanist, filosof och teolog. Som trivs i den mänskliga mångfalden, lyssnar, lär, reflekterar och försöker leva sig in i andra individers och kulturers historia och identitet.
Mellan varven susar en central biståndshandläggare in i luftkonditionerad bil, kollar läget en stund, drar iväg och skriver rapport. En ytlig professionalisering, menar Pleijel. [...]
Tröst och inspiration får han hos Kant, Schopenhauer, Luther – och Einstein. Hans guru är den österrikiske filosofen Karl Popper som manar till självkritik och omprövning. Och Sören Kierkegaard som skriver: «Om jag vill lyckas föra en människa mot ett bestämt mål måste jag först finna denne där hon är och börja just där».
Stefan Löfven, ge din biståndsminister den här boken!
Stefan Edman
Publicerad som krönika i Bohusläningen 6 Oktober 2014 och på Edmans hemsida.