Bok
erikpleijel.se; Bokomslag; Navigation i mångfalden

Baksidestexten:

NAVIGATION I MÅNGFALDEN är en essäbok med berättelser från platser i världen där äventyret är en del av det dagliga arbetet. Vi får följa författarens omtumlande upplevelser varvade med djupborrande analyser. Han går omkring bland döda kroppar i Rwanda och reflekterar över ondskans problem. Han besöker det slutna Nordkorea och inser att brist på kulturkrockar leder till kulturell inavel. Vandringar i bergen i Nepal med mulåsnor och maoistrebeller inspirerar till att söka grunden för demokratin. I Sudans öken räddas han av ett «mirakel», vilket leder till funderingar kring tro och vetenskap. Boken utmynnar i en kraftfull appell för ett mer verklighetsförankrat bistånd till fattiga länder.


Antal sidor: 115


Läs kapitel 1!


Erik Pleijel Erik Pleijel är civilingenjör och har sedan 1992 arbetat med vattenförsörjning i länder med konflikter, naturkatastrofer och fattigdom. I denna bok utvecklar han en jordnära livsfilosofi med rötter i både upplysningen och reformationen.

Innehållsförteckning


1. Den totala cynismen   (Rwanda)

2. Vi och de   (Rwanda)

3. Att bygga förtroende   (Kenya)

4. Kulturell inavel   (Nordkorea)

5. Hur man älskar freden   (Sri Lanka)

6. Kartan och sinnevärlden   (Tanzania)

7. Tro och förnuft   (Sudan)

8. Öppenhet och utveckling   (Nepal)

9. Två gånger två   (Kina)

10. Ned på jorden   (Kenya)

11. Fåren och getterna   (Namibia)

12. Till eftertanke

13. En ideell logik

             Navigation i mångfalden (bok)
             Köp e-bok:
             Bokus Öppna i ny flik     Adlibris Öppna i ny flik

             Köp tryckt bok:
             Bokus Öppna i ny flik     Adlibris Öppna i ny flik

             Klicka här om boken är
             tillfälligt slut:

             «Det är en vis man som skriver och hans visdom är ofta lätt att överföra på vardagslivet i Sverige.»

             – MIKAEL MOGREN i Kyrkans Tidning (Se nedan)

              

             «Fast någon vanlig tekniknörd är han inte, snarare en humanist, filosof och teolog.

             [...] Stefan Löfven, ge din biståndsminister den här boken!»

             – STEFAN EDMAN i Bohusläningen (Se nedan)

             Två himbakvinnor i Namibia reparerar en handpump med stora rörtänger
             Foto: Erik Pleijel
             Himba-kvinnor i Namibia som reparerar en handpump.
             Volontärer i Namiba
             Foto: Erik Pleijel
             «Från berget hade vi en fantastisk utsikt över grässlätten Marienfluss och volontärerna från Namibia ställde upp sig och poserade. Det blev ett fint foto med ökenlandskapet i bakgrunden. Sedan fortsatte vi vår färd ned för det ökända van Zyls pass som är så brant att man bara kan köra ned, men aldrig upp igen. Det blev en tre kilometer skräckfärd på ojämna stenblock.» (Ur boken, kap. 11)

             Recension i Kyrkans Tidning:

              

             Visa ord om kulturmöten

              

             Erik Pleijel är en civilingenjör som sedan 1992 arbetat i utvecklingsländer med frågor om vattenförsörjning. Utifrån mycket konkreta händelser reflekterar han om möjligheter och avarter i kulturmöten. Ofta är det humoristiska glimtar, som när byborna vid Nilens strand klagade på vattnet i den nya brunnen. De menade att det smakade konstigt och saknade många nyttiga näringsämnen eftersom det var klart och inte grumligt som det vatten de alltid hämtat ur floden.

              

             Pleijels bakgrund är gediget kyrklig från uppväxtåren i föreståndarbostaden på Åh stiftsgård. Ur sina erfarenheter från livet reflekterar han om bistånd, filosofi och kristen tro på luthersk grund. Det är en vis man som skriver och hans visdom är ofta lätt att överföra på vardagslivet i Sverige.

             Recension i Kyrkans Tidning


             Mikael Mogren

             Kyrkans Tidning, 34-2014

             Utdrag ur krönika i Bohusläningen

              

             Kan en människa fördummas av sin intelligens?

              

             Ja, svarar Erik Pleijel i sin essäbok «Navigation i mångfalden». Med rötter på Åh stiftsgård i Ljungskile har han under drygt tjugo år arbetat med att borra brunnar, reparera vattenledningar och installera pumpar runtom i världen där människor törstar och saknar den mest elementära sanitet. I flyhänta, bitvis dramatiska texter tar han oss med till det folkmordsdrabbade Rwanda, inbördeskrigets Sri Lanka och ett absurt igenbommat Nordkorea. [...]

              

             Fast någon vanlig tekniknörd är han inte, snarare en humanist, filosof och teolog. Som trivs i den mänskliga mångfalden, lyssnar, lär, reflekterar och försöker leva sig in i andra individers och kulturers historia och identitet.

              

             Mellan varven susar en central biståndshandläggare in i luftkonditionerad bil, kollar läget en stund, drar iväg och skriver rapport. En ytlig professionalisering, menar Pleijel. [...]

              

             Tröst och inspiration får han hos Kant, Schopenhauer, Luther – och Einstein. Hans guru är den österrikiske filosofen Karl Popper som manar till självkritik och omprövning. Och Sören Kierkegaard som skriver: «Om jag vill lyckas föra en människa mot ett bestämt mål måste jag först finna denne där hon är och börja just där».

               

             Stefan Löfven, ge din biståndsminister den här boken!

              

             Stefan Edman

             Publicerad som krönika i Bohusläningen 6 Oktober 2014 och på Edmans hemsida.

             Tipsa om boken!
             Creative Commons-licens
             Tron som vågspel och annat innehåll på webbplatsen erikpleijel.se av Erik Pleijel är licensierad under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 4.0 Internationell licens. Baserat på ett verk på erikpleijel.se & undersidor. Tillstånd utöver denna licens kan vara tillgängligt på epost. Tecknad präst: © BradFitzpatrick.com; Sengångare: friendlystock.com; Lutherrosen: Daniel Csörföly CC BY-SA 3.0. Boken Navigation i mångfalden är © Copyright, utom Kapitel 1, som är Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 4.0 Internationell licens.


             Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användningen av cookies.

             Acceptera