×

Recensioner
Skrivet om boken

Recension i Kyrkans Tidning:

 

Visa ord om kulturmöten

 

Erik Pleijel är en civilingenjör som sedan 1992 arbetat i utvecklingsländer med frågor om vattenförsörjning. Utifrån mycket konkreta händelser reflekterar han om möjligheter och avarter i kulturmöten. Ofta är det humoristiska glimtar, som när byborna vid Nilens strand klagade på vattnet i den nya brunnen. De menade att det smakade konstigt och saknade många nyttiga näringsämnen eftersom det var klart och inte grumligt som det vatten de alltid hämtat ur floden.

 

Pleijels bakgrund är gediget kyrklig från uppväxtåren i föreståndarbostaden på Åh stiftsgård. Ur sina erfarenheter från livet reflekterar han om bistånd, filosofi och kristen tro på luthersk grund. Det är en vis man som skriver och hans visdom är ofta lätt att överföra på vardagslivet i Sverige.

Recension i Kyrkans Tidning


Mikael Mogren

Kyrkans Tidning, 34-2014

Utdrag ur krönika i Bohusläningen

Läs hela artikeln på Stefan Edmans hemsida.


Kan en människa fördummas av sin intelligens?

 

Ja, svarar Erik Pleijel i sin essäbok «Navigation i mångfalden». Med rötter på Åh stiftsgård i Ljungskile har han under drygt tjugo år arbetat med att borra brunnar, reparera vattenledningar och installera pumpar runtom i världen där människor törstar och saknar den mest elementära sanitet. I flyhänta, bitvis dramatiska texter tar han oss med till det folkmordsdrabbade Rwanda, inbördeskrigets Sri Lanka och ett absurt igenbommat Nordkorea. [...]

 

Pleijel har stor vana att lösa vardagsnära problem. Med iver berättar han om biogasanläggningen som förändrade livet för så många familjer. Eller om hur hans team byggde dammar som löste konflikter mellan bönder och nomader i det torkdrabbade Kenya.


Fast någon vanlig tekniknörd är han inte, snarare en humanist, filosof och teolog. Som trivs i den mänskliga mångfalden, lyssnar, lär, reflekterar och försöker leva sig in i andra individers och kulturers historia och identitet.

 

Mellan varven susar en central biståndshandläggare in i luftkonditionerad bil, kollar läget en stund, drar iväg och skriver rapport. En ytlig professionalisering, menar Pleijel. [...]

 

Tröst och inspiration får han hos Kant, Schopenhauer, Luther – och Einstein. Hans guru är den österrikiske filosofen Karl Popper som manar till självkritik och omprövning. Och Sören Kierkegaard som skriver: «Om jag vill lyckas föra en människa mot ett bestämt mål måste jag först finna denne där hon är och börja just där».

   

Stefan Löfven, ge din biståndsminister den här boken!

 

Stefan Edman

Krönika i Bohusläningen 6 Oktober 2014.