Steg noll
erikpleijel.se; Tecknad präst; Tron som vågspel: Från tvärsäker till omdömesgill – i tio steg
Steg noll     Lästid ≈ 2 min

Att göra affärer med gudarna

Kristen tro bör leda till en inre förbättring, men många gånger blir det tvärtom. Vad beror det på? Här kan Platon vara en vän i nöden. Hans intressanta och underhållande dialog Eutyfron kan belysa saken.


I denna dialog samtalade Sokrates med Eutyfron, som uppfattade sig själv som en expert på gudomliga ting. Han var nyfiken på hans teologiska kunskaper och frågade vad sann fromhet och gudaktighet egentligen är.


Eutyfron svarade på ett sätt som visade att han förmodligen inte hade funderat på den saken tidigare, men efter en stunds diskussion blev det tydligt hur han egentligen trodde. Fromhet är att göra affärer med gudarna: offer och vördnad i utbyte mot belöningar och förmåner. Genom att behaga dem kan man bringa lycka och framgång för sin familj och sin stad.


Sokrates bad honom förklara varför dessa handlingar behagar dem, men det kunde han inte riktigt svara på. Vad gudarna önskar och vill är av definitionen gott, och inte något som människan behöver förklara eller förstå, verkade han mena. Det är de som har makten, så det är bara att lyda deras befallningar.


Sokrates gillade inte det här och han tyckte att Eutyfron var lat. Det är just den här sortens makt-är-rätt-filosofi som han argumenterade emot i dialogerna. Han ville förstå vad som är rätt och sant genom att samtala och resonera sig fram.


För Sokrates var sann gudaktighet något helt annat än blind och tanklös underkastelse. Han verkade se det som en samverkan med Gud för att uppnå ett speciellt mål: att bygga upp själens hälsa. Detta kan framför allt ske genom självkännedom, integritet, måttfullhet och sökande efter godhet och sanning.

Maffia-logik

Även idag finns många som tänker ungefär som Eutyfron och som tror det är möjligt att ingå ett «affärsavtal» med högre makter: Rätt sorts fromhet skall belönas med jordisk och evig lycka. 


Andliga mutförsök, med andra ord. Gudsbilden påminner lite grand om maffians gudfader, som ger beskydd och privilegier till dem som betalar och visar respekt.


Integritet, karaktär och principer har liten betydelse i en sådan tankevärld. Steget är inte långt till att sympatisera med sluga politiker utan heder och samvete. Vad det handlar om är att köpa sig fördelar genom att sälja sin själ.


Det är inte svårt att räkna ut att detta kan få förödande konsekvenser för demokrati, dialog och samarbete. Det här är inte precis vad vår värld behöver idag.

 

Första steget på den bättre vägen

En av de mest värdefulla och befriande insikterna i den kristna traditionen är att vi behöver överge varje idé om ett avtal med Gud. Talet om nåden handlar just precis om detta. Guds välvilja går inte att köpa.


Kyrkans mysterier kan få praktiska konsekvenser i det verkliga livet.


Att sluta tro på ett avtal (punkt 1) öppnar vägen för en tillitstro (punkt 2) som kan lära oss att ställa in kompassen (punkt 3 & 4) och lägga pusslet (punkt 5).

Det här kan hjälpa oss att vidga horisonten (punkt 6) och arbeta för en bättre värld (punkt 7, 8 & 9) utan att förledas av envis dogmatism eller slapp relativism (punkt 10).

Tipsa om 10-stegs-guiden:

erikpleijel.se
Creative Commons-licens
Tron som vågspel och annat innehåll på webbplatsen erikpleijel.se av Erik Pleijel är licensierad under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 4.0 Internationell licens. Baserat på ett verk på erikpleijel.se & undersidor. Tillstånd utöver denna licens kan vara tillgängligt på epost. Tecknad präst: © BradFitzpatrick.com; Sengångare: friendlystock.com; Lutherrosen: Daniel Csörföly CC BY-SA 3.0. Boken Navigation i mångfalden är © Copyright, utom Kapitel 1, som är Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 4.0 Internationell licens.


Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användningen av cookies.

Acceptera