×

Vägvalet
1. Vägvalet

Lästid ≈ 1 min


Att skapa en verklighetsbild är lite grand som att lägga pussel:  

Sammanfogning av pusselbitar med hjälp av en hammare
Envishet, tvärsäkerhet
och dåligt omdöme.

Den som saknar omdöme kan pussla ihop vad som helst. Resultatet blir en förvrängd världsbild. För att passa ihop bitarna behövs den enkla insikten att man kan tänka fel. 
 
Vi lever i en komplicerad och problemfylld värld. Nu mer än någonsin behöver vi lära oss konsten att foga ihop en riktig bild av verkligheten.

Det är många idag som vill arbeta för en bättre framtid. Tyvärr är det vanligt att goda intentioner förenas med tvärsäkra åsikter. Risken är att saker i stället förvärras.

Socialpsykologen Lars Dencik skriver i en artikel:

Är det något man inte kan vara i denna värld så är det tvärsäker. Eller ens säker över huvud taget. Däremot måste man vara omdömesgill.
Fotnot➔ 
Tecknad präst som ser på två vägskyltar som pekar i olika riktningar: «Tvärsäker» och «Omdömesgill».
Världsförbättrarnas vägval

Den ena vägen innebär att tro på någon politisk ideologi som ger säkra svar på världens problem. 


Den andra vägen ligger mer i linje med den lutherska traditionen. Den bygger på den viktiga insikten att man inte är felfri. Även en världsförbättrare kan tänka fel och göra misstag.


Vad som ser ut som en svaghet är i själva verket en styrka. Det är detta som är nyckeln till att kunna lägga pusslet och till omdömesgillhet.

  

Dela & tipsa!
🙏Tack!
epost
ErikPleijel.se
Creative Commons-licens
Texter på webbplatsen ErikPleijel.se av Erik Pleijel är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 4.0 Internationell licens. Tillstånd utöver denna licens kan vara tillgängligt på epost. Tecknad präst: Copyright Brad Fitzpatrick; Sengångare: FriendlyStock; Lutherrosen: Daniel Csörföly CC BY-SA 3.0; Calvin, Luther, Melanchthon, Erasmus, Skolan i Aten, Cicero, Marcus Aurelius, Aristoteles, Andromedagalaxen, fiskgjuse: Public Domain. Andra foton och illustrationer: CC0 Erik Pleijel.